Onlangs zette Netflix de informercial “Ontmoet de mormonen” online. De eerste reacties op social media waren duidelijk:
De social media adviseur van de mormoonse kerk in Europa reageert ietwat verongelukt. Het betreft het hier toch zeker een heuse documentaire?
Ook op de Facebook-pagina van de kerk wordt dit standpunt vertolkt. Aanvankelijk werd er zelfs beweerd dat de film niet door de mormoonse kerk is gemaakt. Even later, geconfronteerd met het bewijs van het tegendeel, wordt gesteld dat alleen de regisseur geen mormoon is.
Dat klopt ook niet, trouwens. Regisseur Blair Treu is een geboren en getogen mormoon uit Californië. Maar toen mormonisme.nl dat op onderstaande Facebook-pagina aangaf, werd dit commentaar verwijderd en het account geblocked. De social media adviseur snapt nog niet helemaal hoe social media werken...
Hoe is deze “gewone documentaire” eigenlijk tot stand gekomen? Regisseur Blair Treu vertelt: “Het Eerste Presidium had ons gevraagd om ideeën voor een opvolger voor de film “Joseph Smith, Prophet of the Restoration” die nu in het Legacy Theater [een toeristisch bezoekerscentrum] in Salt Lake City draait. Dat leidde tot deze film.”
Toen de film af was, waren de mormoonse kerkleiders zó ondersteboven van de film, dat ze de stoute schoenen aantrokken en het plan opvatten om de film naar de bioscoop te brengen. Maar wie zou er vrijwillig naar een infomercial over de mormonen gaan? En daar nog geld voor betalen ook? De vraag stellen is hem beantwoorden.
Daarom werden de mormonen door kerkleider Jeffrey Holland aangemoedigd om de film te gaan bekijken (als ze tenminste niet te arm waren om naar de bios te gaan, dan hoefde het natuurlijk niet). Het succes van een film in de bioscoop, zo legde de apostel als een ware movie executive uit, hangt af van de opbrengst in het eerste weekend.
Hoewel Holland had aangegeven dat dit geen “gebod” was, gingen de mormonen in Utah in het weekend van 10 oktober 2014 massaal naar de bioscoop en bereikte de film de tiende plaats in de ranglijst van populairste films dat weekend.
Meteen daarna zakten de bezoekersaantallen in als een pudding maar het was genoeg voor de mormoonse krant Deseret News om trots te verkondigen dat de film “één van Amerika’s 10 grootste films deze week was, en een van de top 100 documentaires aller tijden”. Ook de mormoonse persdienst spreekt sindsdien van "volle zalen" en "landelijke top 10" noteringen. Spinnen is ook een vak.
Op de keper beschouwd is Meet the Mormons geen documentaire maar een film van mormonen, voor mormonen, over mormonen. Het is een selfie-film waarmee de mormonen tonen hoe ze zichzelf zien, maar vooral hoe ze graag door anderen gezien willen worden. Het verschil tussen dit beeld en de werkelijkheid is groot, zoals te zien is in echte documentaires zoals de gelijknamige documentaire “Meet the Mormons” van de BBC en de PBS-documentaire “The Mormons”.
O ja, de opbrengst van de film gaat naar het goede doel. Uiteindelijk is er $ 1,8 miljoen aan het Rode Kruis overgemaakt, waaruit je kan opmaken dat de film ongeveer $ 4,2 miljoen heeft gekost. Alles bij elkaar hebben de mormoonse kerkleiders hun leden dus ruim $ 10 miljoen lichter gemaakt voor een promotiefilmpje over zichzelf.
Nu op Netflix!