![]() |
Doopvont van de tempel in Zoetermeer |
Klaus-Georg Wilhelm Otto Friedrich Gerd von Amsberg?
Inderdaad, prins Claus werd postuum gedoopt op 13 augustus 2004 in de tempel van Campinas in Braziliƫ. Daarbij werd hij tevens bevestigd als lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en werd hem het ambt van ouderling in het Melchizedekse priesterschap gegeven.
Twee weken later, op 26 augustus 2004, werden voor prins Claus de zogenaamde voorverordeningen verricht in de tempel van Sao Paulo. Dit is een rituele wassing en zalving, waarbij de inwijdeling (of diens plaatsvervanger) tevens het veelbesproken mormoonse ondergoed krijgt aangetrokken (in de Angelsaksische pers ook wel oneerbiedig “magic underwear” genoemd).
![]() |
Speciale onderkleding voor Mormonen die in de tempel zijn geweest |
Daarna resteren nog twee rituelen, de zogenaamde verzegelingen. Verzegelingen zijn familieverbintenissen die bij leven zijn aangegaan maar die volgens de mormoonse theologie door dit ritueel tevens van kracht worden in het hiernamaals. Een mormoons kerkelijk huwelijk is zo’n verzegeling. Hierbij beloven de deelnemers trouw “aan de wetten, geboden en verordeningen van het nieuw en eeuwigdurend verbond” – m.a.w. trouw aan de kerk, niet aan elkaar (alleen impliciet).
Maar er is meer te regelen als je het hiernamaals zorgeloos wil beleven als mormoon. De kinderen die uit een tempelhuwelijk voortkomen, blijven in het hiernamaals automatisch tot het gezin behoren. Maar als de ouders pas aan elkaar verzegeld worden nadat de kinderen geboren zijn, moeten ze alsnog aan hun ouders verzegeld worden.
De verzegeling van prins Claus aan zijn ouders is uitgevoerd op 10 november 2004 in Campinas. Die aan zijn echtgenote, prinses Beatrix, laat nog even op zich wachten omdat Hare Koninklijke Hoogheid nog niet dood is en vooralsnog geen aanstalten lijkt te maken om mormoon te worden. Als mormoonse zou ze zichzelf bij leven aan haar overleden man kunnen laten verzegelen, bijvoorbeeld in de tempel in Zoetermeer.
Mormoonse tempel aan de Osijlaan in Zoetermeer |
Meer over Mormoonse tempels:
Vijf redenen waarom de Mormonen denken dat ze iedereen postuum moeten dopen
Wat is het verschil tussen Mormoonse kerken en tempels?